lipca 27, 2024

Placki ziemniaczane z oscypkiem i kurkami



Dziś podzielę się z Wami moim ostatnim kulinarnym eksperymentem. Połączenie placków ziemniaczanych z oscypkiem okazało się nadzwyczaj pyszne! :) Placki najpierw smażymy, a później dopiekamy w piekarniku aby oscypek wewnątrz pięknie się rozpuścił :)


Składniki (8 szt.):

  • 800 g obranych ziemniaków
  • 1 małe jajko
  • 1/2 cebuli
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 8 grubszych plasterków oscypka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Kurki z patelni:
  • 300 g kurek
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1-2 gałązki rozmarynu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki pszennej




Kurki wrzucamy do miski, posypujemy łyżką mąki i podrzucamy delikatnie aby mąka obtoczyła każdy grzybek. Wlewamy sporo bieżącej wody i płuczemy kurki. Wykładamy na sito.

Ziemniaki trzemy na drobnych oczkach tarki, to samo robimy z cebulą. Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę, doprawiamy solą i pieprzem (soli nie za dużo, ponieważ oscypek jest dosyć słony). Ciasto mieszamy.
Na tym etapie jeśli ziemniaki puszczą dużo soku, to odlewamy go za pomocą chochelki.

Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy po 1 dużej łyżce ciasta na jednego placka. Na każdym placku kładziemy po plastrze oscypka i przykrywamy go drugą porcją ciasta. Uklepujemy zgrabne placki. Smażymy z obu stron na rumiano i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180°C, z termoobiegiem przez 7-8 minut.

Na patelnię z rozgrzaną oliwą i 1 łyżką masła wrzucamy kurki. Smażymy na mocnym ogniu minutę i dorzucamy plasterki czosnku oraz rozmaryn, smażymy kolejną minutę. Doprawiamy i wlewamy około 3 łyżki wrzącej wody i cały czas trzymając patelnię na mocnym ogniu dodajemy łyżkę masła, które "wkręcamy" tworząc sos. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz