czerwca 18, 2024

Dutch baby z truskawkami

Dutch baby


Dziś na śniadanie serwuję Wam wypasionego naleśnika, ale nie takiego klasycznego, lecz pochodzącego z Holandii dutch baby, czyli naleśnika z piekarnika. Sezon truskawkowy w pełni, dlatego w środku tego śniadaniowego wypieku znajdziecie sporą ich ilość z dodatkiem śmietany oraz koniecznie cukru kokosowego. Połącznie idealne! :)


Składniki:

  • 50 ml mleka
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka masła
  • kilkanaście truskawek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka pasty pistacjowej
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • listki mięty lub melisy do podania

Dutch baby



Śmietanę mieszamy z pastą pistacjową.

Piekarnik rozgrzewamy do 220°C razem z okrągłym naczyniem do zapiekania lub żeliwną patelnią o średnicy około 19 cm.

W misce łączymy mleko z mąką, jajkiem, cukrem, solą i ekstraktem za pomocą rózgi lub miksera, tak aby ciasto było jednolite i bez grudek.

Wyjmujemy z piekarnika nagrzane naczynie i smarujemy jego wnętrze łyżeczką masła. Wlewamy masę naleśnikową i od razu wstawiamy z powrotem do piekarnika. Pieczmy przez około 15 minut lub do momentu aż dutch baby ładnie wrośnie i się przyrumieni.

Wyjmujemy ostrożnie z piekarnika i układamy na środku truskawki podzielone na cząstki. Dekorujemy śmietaną z pistacją i posypujemy cukrem kokosowym





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz