Wersja twojej przeglądarki jest przestarzała. Zalecamy zaktualizowanie przeglądarki do najnowszej wersji.

Syrop lawendowy

Opublikowany 2017/07/11

Składniki:

(na trochę ponad 1/2 litra syropu)

  • 1 szkl. świeżych kwiatów lawendy (oberwanych z łodyżek, lekko upchanych w szklance palcami)
  • 2 szkl. wody
  • 1,5 szkl. cukru
  • sok wyciśnięty z 1 niedużej cytryny

 

Do garnka wlej wodę, dodaj cukier i doprowadź do zagotowania. Mieszaj, aż cukier się rozpuści i gotuj przez 10 minut.

Wsyp kwiatki lawendy i wlej sok z cytryny. Zamieszaj i gotuj przez minutę.

Zdejmij garnek z ognia i przykryj pokrywką. Odstaw na około 3 godziny.

Zimny syrop przecedź, najlepiej przez pieluszkę tetrową lub białą ściereczkę kuchenną. Wyciśnij resztki syropu z mokrych kwiatków.

Przelej do buteleczek lub lub małych słoiczków, możesz zapasteryzować.

Syrop dodawaj do wody, herbaty, koktajli, kremów do ciast i tortów, nasączaj blaty biszkoptowe.