Wersja twojej przeglądarki jest przestarzała. Zalecamy zaktualizowanie przeglądarki do najnowszej wersji.

Smażone sardynki czosnkowo-ziołowe

Opublikowany 2017/05/03

Składniki:

(4 porcje)

  • 12 szt. świeżych sardynek
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 7 ząbków czosnku
  • sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
  • po 1 łyżce posiekanej drobno natki pietruszki i tymianku
  • po 2-3 gałązki natki pietruszki i tymianku
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek

 

 

Sardynki oczyść z łusek i dobrze wypłucz pod bieżącą zimną wodą. Ułóż ciasno w misce, zalej sokiem z cytryny, dodaj 3 posiekane w plasterki ząbki czosnku oraz gałązki pietruszki i tymianku. Przykryj szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1-2 godz.

 

Pozostały czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z posiekanymi ziołami, szczyptą soli oraz pieprzu.

 

We wnętrze rybek włóż po trochę mieszanki czosnkowo-ziołowej.

 

Na dużej patelni rozgrzej oliwę, wyłóż na nią ryby i smaż przez 3-4 minuty, przewróć delikatnie na drugą stronę, dodaj plasterki czosnku, w którym zaprawiły się sardynki oraz gałązki ziół. Smaż znowu przez 3-4 minuty.

 

Zdejmij patelnię z ognia, ryby oprósz solą i pieprzem i od razu podawaj.