Wersja twojej przeglądarki jest przestarzała. Zalecamy zaktualizowanie przeglądarki do najnowszej wersji.

Sałatka z pieczoną marchewką i młodym jarmużem

Opublikowany 2017/07/25

Składniki:

(ilości na samą sałatkę nie podaję, weź tyle ile uważasz, że potrzebujesz zjeść)

  • młoda marchewka
  • młody jarmuż
  • świeży tymianek cytrynowy (lub zwykły)
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • łuskane orzechy włoskie
  • małe czerwone cebulki

Sos orzechowy

  • 1/2 szkl. oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kremowego masła orzechowego
  • sól i pieprz

 

Marchewki dokładnie umyj gąbeczką (nie obieraj). Każdą przetnij wzdłuż na pół i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Posól i popieprz, polej oliwą i posyp tymiankiem. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz 30 minut.

W tym czasie przygotuj sos orzechowy. Połowę oliwy zmiksuj z masłem orzechowym, sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i ząbkiem czosnku. Pozostałe 1/4 szkl. oliwy wlewaj powolutku cały czas miksując. Sos gotowy, posmakuj czy potrzeba doprawić.

Orzechy włoskie zrumień na suchej mocno rozgrzanej patelni.

 

Na talerzu układaj liście młodego jarmużu, na nim pieczone marchewki oraz krążki czerwonej cebuli. Posyp prażonymi orzechami i polej sosem.