Wersja twojej przeglądarki jest przestarzała. Zalecamy zaktualizowanie przeglądarki do najnowszej wersji.

Pieczarki portobello faszerowane quinoą

Opublikowany 2017/03/04

Składniki:

(3 porcje)

  • 6 szt. portobello
  • 2/3 szkl. jasnej komosy ryżowej (quinoa)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 szkl. wody
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • 150 g. sera koziego dojrzewającego
  • 1/4 czerwonej papryki
  • czubata łyżka natki pietruszki
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

 

Quinoę wsyp na sitko i przepłucz pod strumieniem zimnej wody, odsącz. Do garnka wlej oliwę i trochę podgrzej. Wsyp opłukaną komosę, mieszaj i smaż na niedużym ogniu przez 2 minuty.

 

Wlej szklankę wody, zamieszaj i doprowadź do zagotowania. Przykryj pokrywką i gotuj komosę przez 15 minut, aż wchłonie całą wodę. Następnie wyłóż do większej miski.

 

Oczyść kapelusze portobello i odetnij nóżki (nie wyrzucaj). Łyżeczką wydrąż ciemne blaszki z kapeluszy.

 

Nóżki pieczarek pokrój drobniutko, zrób to również z papryką i cebulą.

 

Na patelni rozpuść masło, wrzuć cebulę i nóżki z portobello. Smaż aż trochę zmiękną, dodaj do nich paprykę i podduś jeszcze przez minutę. Zawartość patelni dodaj do wystudzonej komosy ryżowej. 

 

Połowę sera koziego zetrzyj na dużych oczkach i dodaj do farszu, dopraw solą, pieprzem i dodaj natkę pietruszki. Wymieszaj. 

 

Piekarnik nagrzej do 200°C. Kapelusze pieczarek nadziej farszem i ułóż na natłuszczonej blaszce lub papierze do pieczenia. Piecz przez 10 minut. Następnie wyjmij i powciskaj w farsz pozostały ser pokrojony w większą kostkę. Zapiekaj jeszcze przez 10 minut.

 

Podawaj od razu po wyjęciu z pieca, same lub z ulubioną sałatą.