Wersja twojej przeglądarki jest przestarzała. Zalecamy zaktualizowanie przeglądarki do najnowszej wersji.

Krem z kukurydzy

Opublikowany 2017/08/10

Składniki:

(4-5 porcji)

  • 4 kolby kukurydzy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży ziemniak
  • 1 marchewka
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki oleju
  • garstka listków bazylii
  • 3 szkl. wody
  • natka pietruszki

Chrupiąca kukurydza do posypania

  • 1 kolba kukurydzy
  • po 2 szczypty soli, ostrej papryki i wędzonej papryki

 

Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój w kosteczkę.

Kolby kukurydzy trzymaj pionowo w dużej misce i ścinaj z nich ziarna ostrym nożem (ziarna z 1 kolby na chrupiącą kukurydzę obsyp przyprawami, wymieszaj, wyłóż na papier do pieczenia. Piecz w 200°C przez 10-15 min.).

 

W garnku rozpuść masło, dodaj olej. Wrzuć ziemniaki, cebulę, czosnek i marchewkę. Wymieszaj i smaż pod przykryciem przez 3 minuty.

Dodaj ziarna kukurydzy, sól i pozostałe przyprawy (kmin rzymski rozgnieć w moździerzu). Duś jeszcze przez 2 minuty.

Wlej wodę i doprowadź do zagotowania. Gotuj zupę na małym ogniu pod pokrywką przez 20 minut. Pod koniec gotowania wsyp posiekaną bazylię.

 

Zupę dokładnie zmiksuj blenderem na gładki krem.

Podawaj od razu z chrupiącą kukurydzą. Posyp natką pietruszki, listkami bazylii. Oprósz świeżo mielonym pieprzem i odrobiną wędzonej papryki.