Wersja twojej przeglądarki jest przestarzała. Zalecamy zaktualizowanie przeglądarki do najnowszej wersji.

Chleb owsiany oliwkowo-pistacjowy

Opublikowany 2017/02/22

Składniki:

(bochen o wadze 1,050 kg.)

Zaczyn poolish

  • 1 szkl. maki pszennej chlebowej 750
  • 1 szkl. letniej wody
  • 1/3 łyżeczki suchych drożdży

Ciasto na chleb

  • cały zaczyn poolish
  • 400 g. maki pszennej chlebowej 750
  • 83 g. płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  • 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3/4 szkl. letniej wody
  • 2 łyżki drobniutko posiekanych czarnych oliwek
  • 3 łyżki drobniutko posiekanych zielonych oliwek
  • 1/3 szkl. łuskanych prażonych pistacji

Oraz

  • około 4 łyżek dodatkowej mąki do podsypywania podczas wyrabiania
  • 1-2 łyżki otrębów owsianych

 

 

Składniki na zaczyn poolish wymieszaj dokładnie aby nie było grudek np. w litrowym słoiku. Przykryj ściereczką lub trzykrotnie złożoną gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 12 godz. (najlepiej przygotuj zaczyn wieczorem). Zaczyn najpierw znacznie urośnie a później opadnie.

 

Po 12 godz. w dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę pszenną, mąkę owsianą (płatki owsiane po prostu zmiel w młynku), sól oraz suche drożdże. Dodaj zaczyn i wlej wodę, wymieszaj. Dodaj posiekane oliwki oraz posiekane nożem pistacje, wymieszaj krótko i przełóż całość na stolnicę. 

 

Wyrabiaj ciasto ugniatając rękami przez około 10 minut. Uformuj kulę i przełóż ciasto do wysypanego mąką koszyka do wyrastania chleba (jeśli nie posiadasz, wyłóż durszlak ściereczką kuchenną, obsyp ją mąką i połóż na niej ciasto). Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godz.

 

Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę, krótko wyrób i uformuj walec. Włóż do keksówki (30 cm. /10 cm.) posmarowanej olejem, przykryj ponownie ściereczką i odstaw na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 220°C (wstaw do niego metalowy garnuszek z wodą, dzięki wytwarzającej się podczas gotowania parze chleb będzie miał chrupiącą skórkę).

 

Podrośnięte ciasto spryskaj wodą i posyp cienką warstewką mąki, ponownie spryskaj wodą i posyp otrębami. Przed włożeniem  do pieca natnij chleb ukośnie w kilku miejscach (jeśli zapomnisz, możliwe że chleb pęknie z boku - tak jak mi - nie zmienia to jednak smaku chleba :)

 

Włóż formę z ciastem do piekarnika i piecz 15 minut, następnie zmniejsz temp. do 180°C i piecz jeszcze 30 minut. Chleb jest gotowy, gdy jest ładnie zrumieniony i postukany od spodu wydaje głuchy odgłos.

 

Wyłóż chleb z formy i studź na kratce. Krój dopiero po całkowitym wystudzeniu.