Wersja twojej przeglądarki jest przestarzała. Zalecamy zaktualizowanie przeglądarki do najnowszej wersji.

Babeczki cherry w czekoladzie

Opublikowany 2017/03/30

Składniki:

(9 babeczek)

  • 3 białka
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 70 g. cukru drobnego do wypieków
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 łyżka oleju
  • 90 g. mąki pszennej
  • 2 łyżki syropu wiśniowego
  • ok 1/3 łyżeczki czerwonego barwnika w żelu (najlepiej takiego)

Polewa

  • 100 g. mlecznej czekolady

Krem

  • 250 g. mascarpone
  • 80 g. czekolady gorzkiej
  • 80 g. czekolady mlecznej

Nadzienie

  • 1 upieczona pokruszona babeczka
  • 1/3 szkl. syropu wiśniowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl. wody

Dekoracja

  • 9 wiśni (lub czereśni) koktajlowych

 

Dziesięć zagłębień w blaszce do wypieku babeczek wysmaruj odrobiną masła.

 

Do białek dodaj szczyptę soli i ubij sztywną pianę mikserem. Wsyp cukier z wanilią oraz trochę cukru do wypieków i dalej miksuj (cukier dodawaj partiami). Następnie dodaj żółtka i miksuj jeszcze przez minutę.

Barwnik rozmieszaj w syropie wiśniowym. Do masy jajecznej dodaj olej, rozmieszany barwnik i po trochę przesianej mąki, mieszaj delikatnie łyżką. Gdy wsypiesz resztę mąki i ciasto będzie jednolite kolorystycznie, rozłóż ciasto łyżką na dziesięć zagłębień w blaszce.

Wstaw do piekarnika i piecz przez 15-16 minut w temperaturze 170°C. Po upieczeniu wyjmij z blaszki i odstaw do wystudzenia.

 

Przygotuj nadzienie. Jedną wystudzoną babeczkę rozkrusz w dłoniach i wsyp do rondelka. Dodaj syrop wiśniowy i zagotuj. Wlej mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w wodzie i zaczekaj, aż utworzy się gęsty kisiel. Ostudź go, a następnie przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania babeczek czy pączków i nadziej nim każdą z 9 babeczek (wbijaj końcówkę w wierzch babeczek).

 

Czekoladę mleczną rozpuść np. w kąpieli wodnej i gdy lekko przestygnie obtaczaj w niej każdą nadzianą babeczkę (górę i boki). Odstaw na kratkę do stężenia czekolady.

 

Obie czekolady na krem rozpuść w kąpieli wodnej lub podgrzewając w rondelku na bardzo malutkim ogniu. Odstaw, aż trochę wystygnie.

Mascarpone zmiksuj krótko i dodawaj po trochę rozpuszczonej czekolady. Od razu przełóż krem do rękawa z dowolną tylką i wyciskaj sporo na każdą babeczkę. Wierzch udekoruj wiśnią koktajlową.